El 27 de novembre es va celebrar una jornada per a la presentació del Marc Conceptual, Operatiu i d'Avaluació de l'Acció Sociocomunitària de la Llei de Barris, elaborat conjuntament per l'IGOP i l'Institut Metròpoli en el marc del programa Barris amb Futur (BAF).
BAF és un programa pilot impulsat pel Departament de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat de Catalunya que té com a objectiu desenvolupar la dimensió sociocomunitària de la Llei de Barris de 2022. La Llei de Barris es proposa promoure la transformació de barris i viles que necessiten atenció especial a partir de l'actuació en tres àmbits principals: les transformacions físiques, la transició ecològica i l'acció sociocomunitària.
Per tal de reflexionar sobre l'abast, l'orientació, les metodologies i l'avaluació de la dimensió sociocomunitària d'aquesta llei, el programa de BAF ha aplegat una vintena d'Ajuntaments de Catalunya que pretenen participar en el desplegament de la llei a partir de 2025. En el marc del conveni signat amb el Departament de Drets Socials i Inclusió, durant aquest any l'IGOP ha impartit diferents sessions de formació sobre l'acció comunitària pels Ajuntaments, ha dinamitzat diferents trobades territorials on s'han compartit diagnòstics i experiències d'intervenció sociocomunitària, i ha elaborat, en col·laboració amb l'Institut Metròpoli, el Marc Conceptual, Operatiu i d'Avaluació, que pretén esdevenir una guia de referència pels Ajuntaments en el futur desplegament de la Llei de Barris.
L'acte de presentació de la jornada comptà amb la participació de Carles Martí, Comissionat per a l'Impuls de les polítiques de millorament urbà, ambiental i social dels barris i les viles, i Jaume Romero, Director General d'Acció Cívica i Comunitària, a més de representants de tots els Ajuntaments implicats en el programa de Barris amb Futur.
|